Airshow

Flygplanets historia

Är du nyfiken på mer om flygplans historia? Hur det kom sig att vi började flyga flygplan för första gången och vilka som låg bakom de första flygresorna. Då är det här en artikel för dig.

Vad klassas som ett flygplan?

Det som kännetecknar ett flygplan är att det är en farkost som kan transportera saker och/eller människor genom luften. Flygplanet har en fast vingkonstruktion och motorer, åtminstone i de allra flesta fall. Andra trafikfordon som exempelvis bilar och motorcyklar drivs av dieseltrim, det kan du läsa mer om på deras sida. Flygplanens främsta uppgift är alltså som transportfordon på olika sätt, det gäller andra typer av flygplan än de som har motorer också.

Idag köper flygbolagen in nya flygplan i en helt annan utsträckning än hur det har sett ut historiskt. Det beror bland annat på att de är lättare att tillverka nu än vad det var då.

Historien bakom flygplanet

Allt ifrån privatägda flygplan till resebolagens industri är beroende av den flygande farkosten.

Enligt experterna verkar människor i alla tider varit fascinerade av att flyga och det finns en rad historiska händelser som är ett bevis på att det stämmer. Det började redan på slutet av 800-talet med ritningar och flygförsök, det fortsatte under 1400-talet med Da Vincis välkända skisser. Men, vid det här laget handlade det oftast om att få den enskilda människan att flyga och de flesta skisser innehåller människor med vingliknande konstruktioner. Dock fanns det skisser på andra farkoster så som varianter av den moderna helikoptern och luftballonger också.

De kanske mest kända för sina uppfinningar och skisser och de som sägs vara upphovsmän till de första flygplanet är Bröderna Wright. Om du vill läsa mer om Bröderna Wright kan du bland annat göra det i artikeln nämnd här. De i sin tur sägs ha blivit mest inspirerade av Otto Lilienthal som gjorde en rad olika försök med glidflygplan av olika slag. Bröderna Wright tog det steget längre, de inledde sina försök med plan som påminde om tekniken som Otto Lilienthal använde sig av. Men, de la också till en förbränningsmotor bland annat. Det var med den typen av flygplan som de flög på det historiska datumet sjuttonde december 1903 och som blev starten på det moderna flygplanets utveckling.

Idag har de allra flesta någon gång flugit flygplan till och med kungen, även om hans entourage fick skippa att flyga med det privata planet i det här fallet. Numera finns det andra utvecklingsområden som hur industrin ska kunna ta fram den mest miljövänliga varianten av ett flygplan på och liknande. Att flyga är både roligt och ett smidigt sätt att transportera människor och gods på, dock krävs det en omfattande miljöplan för att åstadkomma nästa generations flygplan som förhoppningsvis inte gör samma stora skada på miljön.black-gold