Airshow

Segelflygplan

Att flyga segelflygplan är ett av de enklaste sätten att komma upp i luften, för den som vill ha upplevelsen att sväva fram högt över jorden. Att sväva fram är nämligen precis det man gör; så som namnet antyder har ett segelflygplan inga motorer som driver det framåt. Istället är det tyngdkraften som är segelflygplanets drivkraft – när planet gör en lång, flack dykning genereras fart framåt, samtidigt som planet faller. Eftersom ett segelflygplan inte kan stiga med egen kraft måste det bogseras upp i luften, och om man vill stiga när bogseringsplanet har släppt en måste man använda sig av våguppvindar, termik eller andra naturfenomen. Att flyga ett segelflygplan kräver med andra ord möjligheten att tänka snabbt och att improvisera, och är inte så enkelt som det kan verka. Belöningen när man klarar av det är dock att man kan flyga fram över jorden helt tyst, med bara vinden som viner förbi. Eftersom det inte finns några motorer som skrämmer bort dem händer det till och med att rovfåglar ansluter sig till segelflygplan, och flyger jämsides med dem. Det är med andra ord en verkligt naturnära upplevelse.

Det finns en mängd olika typer av modeller av segelflygplan, men ett av de vanligaste (i alla fall i Sverige) är Scheibes Bergfalke. Det är ett plan med plats för två personer, och av den anledningen är det vanligt förekommande som skolplan, för de som ska lära sig att flyga segelflygplan. Även om denna modell är tillverkad på så sätt ett skelett av stålrör har täckts med duk, är det i moderna modeller vanligare att planen skapas av ett kompositmaterial, som täcks med en gelcoat.

Om du är en av dem som vill börja flyga segelflygplan finns det många möjligheter. Ett bra första steg kan till exempel vara att prova på själva upplevelsen av att sitta i ett segelflygplan, medan någon annan styr. Det kan ge en bra indikation på om det är något som man verkligen vill lägga ned sin tid och sina pengar på, eftersom man sannolikt kommer att känna ganska direkt om man får blodad tand eller inte. En liknande upplevelse kan till exempel köpas via olika upplevelsepresentsajter. Sannolikt kommer man i alla fall att märka en sak under flygningen, nämligen att det är kallt högt uppe i luften. Om man bestämmer sig för att fortsätta med segelflygning kan det därför vara en bra idé att investera i en bra varmvattenberedare, som en Nibe varmvattenberedare, så att man alltid har tillräckligt med varmvatten för att ta ett skönt bad när man kommer hem från en flygning.

Förutom att se till att man kan värma sig ordentligt när man kommer hem är ett annat steg man bör ta för att börja med segelflygning att kontakta sin närmsta segelflygningsklubb. De kan till exempel hjälpa till med provlektioner, för att man ska få prova på hur det faktiskt känns att styra ett segelflygplan. Om man efter några lektioner känner att man vill ta nästa steg, kan man sannolikt i klubbens regi gå utbildningen för att ta segelflygscertifikat, som behövs för att man ska få flyga ett segelflygplan på egen hand.black-gold