Airshow

Några kända flygbolag

SAS, KLM, Lufthansa, American Airlines och Air France. Ja, listan kan göras lång över flygbolagen som erövrat världen. Nu på senare tid har även lågprisflygbolagen lyckats konkurrera ut de stora bolagen som tvingats sänka sina priser för att locka tillbaka resenärerna.

Scandinavian Airlines System – SAS

Det skandinaviska flygbolaget bildades genom en sammanslagning av flygbolag från både Sverige, Danmark och Norge och ägs nu till ungefär en tredjedel av vart och ett av de tre länderna. Sammanslagningen ägde rum 1951 och snart hade man utökat sin flygtrafik både internationellt och inrikes. SAS var dessutom det första flygbolaget som flög till USA via Grönland, dvs mycket nära Nordpolen.

American Airlines

I och med den kände amerikanske piloten Charles Lindbergh och Amelia Earhart, har amerikansk flygtrafik några år på nacken. American Airlines  grundades redan 1926 och är idag det största i världen då det har slagits ihop med US Airways. Från början var det avsett för att flyga postleveranser, vilket också var Lindberghs jobb men på 30-talet kunde man som passagerare börja flyga med dem.

Lufthansa

Lufthansa är ett tyskt flygbolag som startade runt 1926. Redan från start inriktades flygtrafiken på globala rutter. Under andra världskriget gjordes dock ett uppehåll. På 90-talet fick det uppleva en kris, men genom hårt arbete och nya effektiviseringar klarade man sig ur den.

Ryanair

Detta irländska flygbolag lämnar ingen oberörd oavsett om man älskar det eller hatar det. Det är ett lågprisflygbolag och räknas som Europas största trots att bolag som Norwegian, Air Berlin och Easyjet tagit en del av marknaden också. Ryanair har varit i blåsväder många gånger p.g.a. sina skandaler med underbetalda jobb för piloter, knasiga tider och dåliga arbetsförhållanden samt gömda avgifter för passagerarna men trots detta finns bolaget kvar.

De flyger till 31 olika länder både i Europa och Nordafrika och har huvudkontoret i Dublin.

Norwegian

Nyligen satsade Norwegian på billiga flygbiljetter till USA, något som uppskattats mycket. De billigaste biljetterna till exempelvis New York ligger på dryga tusenlappen, men då är inte incheckat bagage inräknat. Flygbolaget räknas numera som det sjätte största i världen och flyger till destinationer i alla världsdelar. Som det låter är flygbolaget norskt och grundades 1993 och har sedan dess utökat sina rutter markant. Norwegians flygplan  är nya och bränslesnåla, vilket också påverkat priserna men trots den goda starten har flygbolaget fått problem genom sjunkande aktier och att flygplanen inte hållit vad de lovat.black-gold