Airshow

Intressanta fakta om flygplan

De flesta har idag flugit i ett flygplan eller åtminstone varit inne i ett. Men hur går allt egentligen till?

Och varför får man inte göra vissa saker ombord? Här kommer lite information för den flygintresserade.

  • Piloter och besättning äter inte samma mat. Inte heller andrepiloten och förste piloten delar samma måltid. Detta är p.g.a. säkerhetsrisken i fall någon exempelvis skulle drabbas av allergi eller matförgiftning.
  • Om piloterna skulle bli trötta finns det viloutrymmen på långdistansflygningar så att den som behöver kan vila.
  • Telefonerna ska vara avstängda eftersom de kan orsaka störningar i det tekniska systemet. trots detta är det många som inte bryr sig och sätter på telefonen ändå. Hur farligt är egentligen det?

Det finns ingen känd incident som har orsakat störningar i systemet än och därför är det fritt fram att bara ha flightmode  på. Det är således inte så farligt som man tror utan man gör det för att vara på den säkra sidan.

  • Motorer stannar faktiskt oftare än man kan tro men piloten skulle aldrig våga säga det rakt ut. Plan kan dessutom flyga med en enda motor, så det är ingen risk att oroa sig.
  • Hur stor är risken att flygplan krockar i luften egentligen? Man ser ofta flygplan korsa varandra på himlen och visst kan man undra om flygplanskrockar förekommer precis som bilkrockar gör.

Faktum är att de kan krocka i luften men risken är minimal eftersom trafikledningen har kontroll på alla plan och ger de en egen höjd att flyga på. Om ett annat flygplan börjar ligga för nära, får de närliggande planen en varning direkt till piloterna som höjer eller sänker planet.

Däremot händer det att fåglar kommer in i motorerna och även drönare har orsakat problem då de inte kan ses av trafikledningen.black-gold