Airshow

Vad kan man göra åt flygrädsla?

Om man är så rädd att flyga är kanske det största rådet att låta bli och använda ett annat färdmedel, men ibland har man inget val om man inte vill ta en vecka på sig att komma fram.

Kolla upp flygbolaget

Visst, även ett bra flygbolag kan råka ut för trubbel, men chansen är ändå mindre om de är seriösa och har få olyckor på sitt samvete. Värt att nämna är att det finns en lista på förbjudna flygbolag som inte håller måttet. De ingår i ett dokument som kallas Safety List eller Flygsäkerhetslistan på svenska. Det är Svarta Listan på farliga flygbolag och kan skådas på EU:s webbsida.

Skaffa så mycket information som möjligt

Många saker är oklara och kan göra en orolig om man inte vet exakt varför flygplanet ser ut på ett visst sätt eller vad vissa ting betyder. För att underlätta resan och inte oroa sig i onödan, finns det information om flygplan och förklaringar på Transportstyrelsens webbplats om flygrädsla till varför vissa ljud förekommer, etc.

Läs på om säkerhetsåtgärder

Om olyckan skulle vara framme, är det viktigt att åtminstone veta vad man ska göra. Så lyssna på flygvärdinnan vid starten och läs säkerhetsbroschyren.black-gold