Airshow

Skillnaden mellan charter och reguljära flyg

När det är dags att börja planera nästa semesterresa utomlands dyker ofta en massa frågor upp. Vart ska vi åka? Hur är klimatet? Var ska vi bo någonstans? Och inte minst – hur tar vi oss dit? Det finns nämligen en hel uppsjö av flygbolag, bussbolag, hotellkedjor och researrangörer som erbjuder semesterresor, och det är inte alltid så lätt att hitta rätt i resedjungeln. För det första måste man bestämma sig för om man ska boka en charterresa, eller själv sätta ihop sin semester med hjälp av reguljärflyg och hotell som då bokas var för sig. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna och i denna text tänkte jag försöka reda ut det hela lite grann. Jag hoppas att det kan hjälpa dig en smula på traven.

Fördelar med charter

Charterresor är ett slags paketresor, där man köper allt i ett paket. Flygresa, transfer och hotell – det mesta brukar ingå i en charterresa. Ibland ingår även frukost, och i vissa fall även obegränsat med mat och dryck (så kallad “All Inclusive”). När man reser med charter flyger man ofta med researrangörens eget flyg, och ibland äger de även hotellet man bor på. De brukar ha reseledare på plats, och man kan alltid få hjälp om något skulle hända. Ofta talar resmålspersonalen svenska, så man behöver inte oroa sig över språket. Den kanske främsta fördelen med charter är dock att man omfattas av paketreselagen. Den skyddar dig som resenär så att du inte drabbas av otrevliga överraskningar som flygbolagskonkurser, flygförseningar eller annat krångel. Charterresor har normalt fasta reslängder (vanligen 1 eller 2 veckor) och går ofta till de mest populära resmålen som exempelvis Kanarieöarna, Mallorca och Thailand. Tittar man på topplistan över populära resor 2018 hittar man även destinationer som USA, Vietnam och Kap Verde.

Fördelar med reguljärflyg

Väljer man att själv sätta ihop sin resa är man betydligt mer flexibel. Man kan välja mellan massor av flygbolag, som flyger till mängder av olika resmål världen över. Man är inte låst till fasta reslängder utan kan resa exakt när man vill, och vara borta precis så länge man vill. När det är dags att boka börjar man förslagsvis med flygresan. Då finns det förstås en mängd flygbolag att hålla reda på, men på Avionero kan man enkelt hitta bästa och billigaste flyget till det resmål man vill semestra på. När man bokat sitt flyg är det dags för hotellet. På nätet finns det gott om sajter där du kan söka, jämföra och boka hotell. Vill du bo lite billigare och lite personligare kan du även testa Airbnb, där man kan hyra hus och lägenheter av privatpersoner.
Semestern är årets höjdpunkt.black-gold