Airshow

Pilot – utbildning och yrke

Pilot är ett drömjobb för många

Vem av oss har aldrig fantiserat om att vara pilot? Massor av unga människors drömyrke är att få styra dessa enorma maskiner som susar över himlen. Det är ett yrke med nästan rockstjärnestatus. Internationellt, imponerande och hög lön. Men hur gör man för att bli pilot, och vad innebär det att ha det som yrke? I den här texten ska vi titta lite närmare på de alternativ som finns för alla som hoppas göra karriär som piloter. Det finns flera vägar att gå både gällande utbildning och karriärvägar efter examen. Viktigt att tänka på är att om man vill flyga finns även helikoptrar – att flyga en helikopter har kallats för det mest kognitivt krävande av alla världens yrken. Tidigare utbildade försvarsmakten ett stort antal piloter men på senare år har denna utbildning nästan avvecklats helt på grund av förminskningen av myndigheten. Så var ska man vända sig i slutet på 2010-talet?

Utbildningar för pilotaspiranter

Det finns två utbildningsalternativ för piloter i Sverige som finansieras med allmänna medel, dessa är Scandinavian Aviation Academy i Västerås och TrafikflyghögskolanFörsvarsmakten utbildar helikopterpiloter i Ljungbyhed. En fördel med dessa utbildningar är då självklart att de bara kostar en bråkdel så mycket som de privata alternativen, varav det finns en uppsjö. En snabb sökning på internet kan visa dig vilka som är godkända av transportstyrelsen och vilka som är CSN-berättigade. Vissa flygbolag håller dessutom i egna pilotutbildningar vilket kan vara snabbfilen till bra lön eftersom de ofta är öppna för elever utan tidigare erfarenhet, så länge de klarar de fysiska testerna och har godkända gymnasiebetyg. För den som vill flyga helikopter kan försvarsmakten fortfarande vara ett alternativ då det råder brist på helikopterpiloter. Ett krav är dock att du först genomgår den grundläggande militärutbildningen och får intygat av en överordnad att du lämpar dig som pilot. Som utbildad helikopterpilot finns det massor av anställningsmöjligheter, både inom den offentliga och privata sektorn. Generellt är lönen för helikopterpiloter lägre än för de som flyger trafikflyg, men erbjuder mer varierade möjligheter till arbete.

Hur ska man nå sitt mål?

Så, du har bestämt dig för att bli pilot? Bra. Nu gäller det bara att arbeta hårt. Det utbildas förhållandevis få piloter, och konkurrensen om utbildningsplatserna är hård. Förutom att du måste ha perfekt syn och klara ett antal lämplighetstester krävs det också att du har bra betyg. Om du redan gått en större del av din gymnasieutbildning, eller kanske redan har tagit studenten och inte är nöjd med dina betyg är det ändå inte för sent. Många kommer in på sina drömutbildningar ändå genom att få höga betyg på högskoleprovet. Detta prov är dock notoriskt svårt att plugga till. Vad ska komma på provet? Vad bör man fokusera på i studierna? Frågorna är många, men det finns hjälp att få. På Hpguiden.se kan man som medlem få se gamla prov, se förklaringar på gamla uppgifter och läsa poster i ett enormt forum som endast handlar om högskoleprovet. För många kan detta vara vägen till drömjobbet.black-gold